3 måter å lære åpninger på

Å lære en ny åpning kan være en utfordrende, men givende oppgave. Når du har blitt vant til en viss variant, f.eks. Det franske forsvaret eller det Katalanske, kan det være vanskelig å bytte til å spille noe annet. Men, på samme tid vil det utvide din forståelse for forskjellige bonde-strukturer og mellomspill.

Åpning

  1. Studer klassiske spill som er spilt av fortidens mestere. Du finner bøker om dette her på Sjakk.info. De fleste åpninger er etablert av noen få \»pionerer\» som jobbet med å utvikle ideene bak hver variant. Ved å studere eldre spill, vil du kunne se de viktigste strategiske ideene til åpningen din, utgjort i sin reneste form. Hvis du for eksempel lærte Kongens indiske forsvar, ville det være et bra sted å studere spillene til spillere som Fischer, Bronstein, Gligoric og Stein, for å nevne noen.

  2. Lag en liste over dine ideer basert på temaer. Hver åpning har forskjellige strategiske og taktiske temaer som ofte finner sted innenfor et visst sett med strukturer. Når du studerer nye spill, må du se etter vanlige stykkmanøvrer, bondebrudd og taktiske bilder og gradvis minne deg selv på disse ideene du kan se etter i dine egne spill. Målet med å lære en ny åpning bør være å gjøre deg kjent med vanlige strategiske og taktiske motiv så ofte som mulig.

  3. Spill mange treningsspill – og lær av dem! Det viktigste er å spille mange spill slik at du kan få litt erfaring med din(e) nye åpning(er). Nøkkelen er å prøve å lære noe fra hvert eneste spill du spiller, enten du vant eller tapte, for så å se hvordan du kunne ha taklet åpningen og det påfølgende midtspillet bedre.

Del denne artikkelen:

Facebook
X / Twitter

Mer nyttig lesestoff om sjakk - Se her:

Enkle starttips - sjakk

Enkle starttips i sjakk!

Enkle sjakktips – kom raskt i gang! Sjakk er et fantastisk spill! Dersom du er nybegynner, krever det imidlertid en god innføring i de helt enkle spilloppsett for at du

Les mer »
Ellen Øen Carlsen

Ellen Øen Carlsen

Ellen Øen Carlsen er en viktig person i livet til sjakkgeniet Magnus Carlsen. Som storesøster har hun spilt en betydelig rolle i hans utvikling som sjakkspiller og som et viktig og støttende familiemedlem.

Les mer »
Handlekurv